Jednostavno upravljanje

Upravljačka tipkovnica na dodir

Djelovanje zračnog mlaza


Masaža noge


Masaža leđa

O zračnoj masaži


Zračna masaža je masažna tehnika dvojakog djelovanja: toplinskog i mehaničkog kojeg čini pritisak snažnog zračnog mlaza na površinu tijela.

Fiziološki, zračna masaža na staničnoj razini povečava permeabilnost stanica čime se ubrzava stanični metabolizam. Potiče cirkulaciju krvi i limfe čime se bitno ubrzava regeneracija i smanjuje mišični tonus. Manja mišična napetost znači još manji otpor protoku arterijske i venske krvi. Ritmične kretnje uz smanjeni otpor poboljšat će nadalje i limfnu cirkulaciju pa možemo reči da u određenoj mjeri radi i limfnu drenažu.

Uz lokalni efekt zračna masaža ima i sustavni efekt a to je potpuna relaksacija, što ima brojne blagodati na opće zdravlje, a tu je i velika ugoda koju pacijent osjeća za vrijeme ove procedure.
Toplina također smanjuje spazam mišiča, širi krvne kapilare i žile pa se tako stvaraju uvjeti za bolje prehranjivanje i bržu eliminaciju štetnih tvari iz mišičnih stanica. Time dolazi do brže regeneracije i suzbijanja boli različite etiologije.
Toplinsko djelovanje poboljšava provodljivost nervnih impulsa i pokretljivost što čini odličnu pripremu lokomotornog sustava pacijenta za kineziterapiju ili pripremu sportaša u sklopu različitih metoda čiji je cilj postizanje stanja sposobnosti za puno trenažno i natjecateljsko opterećenje. Osim toga, smanjuje se i mogućnost sportske ozljede.

Sinergiju toplinskog i mehaničkog djelovanja ove metode treba naročito izdvojiti u liječenju miofascijalnih bolnih stanja poznatijih kao ¨miogeloze¨ koje u pravilu prate razne bolne sindrome u području vratne i torakalne kralježnice. Toplina i neagresivan iako vrlo snažan pritisak zračnog mlaza djeluju na sve već navedene načine a bez ikakve opasnosti od nastanka mikrotrauma. Zračna masaža kompatibilna je i sa svim drugim fizioterapijskim metodama koje se koriste u sklopu liječenja raznih bolesti i stanja kod kojih se ¨miogeloze¨pojavljuju.
Djelovanje ove metode slično je kao i kod drugih masažnih tehnika sa određenim prednostima. Iako ručnu masažu, fizički kontakt dviju osoba i ljudski dodir nije moguće usporediti ni sa čim, zračna masaža ipak ima stanovite prednosti. Prednost je to što nam ponekad odgovara upravo to da fizičkog kontakta nema zbog lakšeg provođenja higijene, bitno niže cijene i veće brzine rada. Zračna masaža nije fizički naporna za terapeuta pa je i njegov rad produktivniji. Brzina rada je bitno veća. Za tretman cijelog tijela dovoljno je oko 25 minuta, a brža je i priprema pacijenta prije i nakon tretmana.
Pritisak zračnog mlaza razlikuje se od pritiska ruke ili nekog masažnog pomagala. Jednoličniji je i ¨širi¨, jak ali neagresivan tako da nema opasnosti od mikrotrauma koje su itekako moguće kod čvršće ručne masaže spastičnih mišiča i miofascijalnih bolnih stanja (miogeloza).
Tehnika rada i djelovanje ove metode najbliže je djelovanju hidromasaže. No, u odnosu na hidromasažu zračna masaža je puno jednostavnija i bitno jeftinija. Nema potrebe za bazenom ili kadom niti njihovim skupim instaliranjem i održavanjem. Higijena je neusporedivo bolja i jednostavnija za provođenje.
Zračna masaža indicirana je u fizikalnoj terapiji raznih reumatskih bolesti i bolnih stanja, trauma, posttraumatskih imobilizacija i sportskih ozljeda.

Specifičnih kontraindikacija nema, osim onih koje vrijede za gotovo sve metode fizikalne medicine i rehabilitacije. To su: akutni stadij bolesti, rani stadij traume, akutne upale, krvarenje, otvorene rane, inficirane rane, proširene vene, tromboza, febrilna stanja, infektivne i maligne bolesti.
Osim u fizikalnoj terapiji i rehabilitaciji, ova metoda koristi se i u kozmetici gdje postiže odlične rezultate kao pomoč u skidanju celulita koji osim estetskog može ponekad biti i medicinski problem.
Izvrsna je potpora i u sklopu raznih programa redukcije tjelesne težine.
Dakle, primjena zračne masaže zaista je široka: od raznih klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, toplica, ordinacija sportske medicine, wellness centara, sportskih klubova, fitness centara do kozmetičkih salona.